Početna

PROTOKOL SAJMA

Kontaktirajte nas

O NAMA

E-Mail


 

UPTK

logo.jpg

Udruženje poljoprivrednika u BiH osnovano je septembra 2003. god. kao nevladina, nestranačka, neprofitabilna organizacija. 
Angažovani smo na planu unaprađenja poljoprivredne proizvodnje i borbe za bolji status poljoprivrednih proizvođača i sela. Najbrojnije smo udruženje poljoprivrednika i aktivno djelujemo na planu riješavanja mnogobrojnih problema poljoprivrednih proizvođača, organizatori smo mnogih edukativnih predavanja i seminara iz raznih oblasti poljoprivredne proizvodnje, a mnogo radimo na poslovnom uvezivanju primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta. Aktivno pratimo zakonodavnu regulativu iz oblasti agrara te dajemo svoj doprinos na zaštiti i unapređenju domaće proizvodnje. Povezani smo sa mnogim udruženjima farmera što će u mnogome rezultirati transferom novih tehnologija i iskustva u proizvodnji hrane. Jedan od najznačajnijih aktivnosti između ostalog jeste i učešće naših članova u projektu očuvanja tradicionalne proizvodnje sira u okolini Tuzle. Projekat je trajao godinu dana a uspješno je završen sa 09.2005.godine. 
Uspješno smo održali pet Međunarodnih izložbi stoke, poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije te „Edukaciju proizvođača u poljoprivredno- prehrambenoj proizvodnji- tipični proizvodi – radionice – proizvodnja sira, proizvodnja pekmeza, proizvodnja sirćeta, proizvodnja rakije šljivovice, heklanje i tkanje“. Uspješno smo održali brojne međunarodne seminare kao što su: „Poljoprivreda i ruralni razvoj“, „Očuvanje okoliša i biološka raznolikost u poljoprivredi, predstavljanje ecoremediacija“, „Sigurnost hrane i kvalitet proizvoda“, međunarodnu konferenciju „ Autohtoni BH proizvodi u funkciji BH turizma“ i mnoge druge. UPTK je putem sajma uspostavilo značajne kontakte s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Kmetskom družbom iz Maribora-Slovenije. UPTK ima saradnju sa: Poljoprivrednim fakultetom Sveučilišta J.J.Strosmayer u Osijeku, Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli i Veterinarskom fakultetom Univerziteta u Sarajevu, koji nam pomažu u organizaciji Izložbe i na istim implementiraju razne teme iz oblasti poljoprivrede. Saradnja s Vukovarsko – Srijemskom županijom u izradi IPA projekata, prekogranična saradnja, poziv 1 i 2. U Tuzlanskom kantonu imamo trenutno 800 aktivnih članova. 
Kroz naše Udruženje nastojimo promovirati kvalitet jer je to garancija za sve konzumente poljoprivrednih proizvoda da se poštuje i njeguje koncept posmatrano sa stanovišta biosigurnosti hrane

Poljosajam

Poljosajam ima za cilj afirmirati poljoprivrednu proizvodnju, omogućiti ostvarenje dobrih poslovnih kontakata, stvoriti dobar i perspektivan ambijent na prostoru Općina TK i šire. 
-promidžba domaćih, bitnih proizvoda
- organizacija promotivnih događaja na Poljosajmu:
    * tradicionalno tkanje
    * proizvodnja sirćeta i pekmeza
    * izrada proizvoda od vune
    * proizvodnja sira i kajmaka
- pokretanje agroturizma na području općine Tuzla i TK.
- očuvanje tradicije(konjske trke, i starih kovačkih zanata)
-edukacija poljoprivrednika kroz mnoge edukacije i seminare na Poljosajmu